De stoom - sapextractor.

Dit apparaat, dat geen bewegende delen heeft, is ook bekend onder de naam "stoomontsapper".
Een pan met water wordt aan de kook gebracht, hierop bevind zich een opvangbak met in het midden een kegel, deze houdt op tweederde op en het midden is open, vergelijk het met een tulbandcakevorm, met een vulkaankegel met krater. Het door het gat ontsnappende stoom komt tegen het in de tulband geplaatste vergiet, dat op zijn beurt gevuld is met vruchten. Het geheel is afgesloten met een deksel.  Onderin het tulbandreservoir is een tuit met slang. Om het uitgelekte sap in een fles te laten lopen  Kijkt u naar het bijgevoegde plaatje.
Er zijn dus drie op elkaar geplaatste onderdelen: onder de pan met water, dan het reservoir met open kegel, dat tevens het derde onderdeel, het vergiet, grotendeels omhult. Het materiaal is RVS.

Heeft u dit apparaat eenmaal in huis dan is het maken van sap ''a piece of cake'' zoals ze zeggen net buiten het continent. Simpel, om niet te zeggen: eenvoudig!
We vullen het vergiet met de aalbessen, kruisbessen, bramen, frambozen....Wat u maar heeft op dat moment. De eerste liter gieten we weer terug om zeker te zijn dat het sap op temperatuur is - gloeiend heet - zodat het gepasteuriseerd is. Het is  m.a.w. houdbaar! Dit is een belangrijk aspect van het moestuinieren: Inmaken en bewaren. Invriezen, jam maken. Kruiden drogen. Wecken, inkuilen. De opbrengst bewaren zodat deze in de winter en het voorjaar nog gebruikt kan worden. De Kleine Aarde in Boxtel heeft een leuk boekje gemaakt over het bewaren van groentes en fruit.
www.dekleineaarde.nl
Dokument archief: Steef Akkerman, tuinder en ex-bestuurslid. Nieuwsbrief 1995. PDFformaat . (Klik op PDFformaat). Dokument 25-jarig jubileum. 2002  Dhr. en mevr. vd. Woude. PDFformaat . (Klik op PDFformaat). Dokument 25 jarig jubileum. 2002. Margreet de Groot. PDF formaat. (Klik op PDFformaat). Dokument 25 jarig jubileum. 2002. Dhr. van Looijengoed . PDFformaat. (Klik op PDFformaat). Dokument archief. Lezing op Groeneveld / Hoogleraar vd.Meijden. Nieuwsbrief 1995. Over de Nederlandse Flora. PDFformaat. (Klik op PDFformaat). Dokument archief. Compost. Bette Midler. Overgenomen uit het verdwenen blad: "Onze Eigen tuin" PDFformaat. (Klik op PDFformaat). Dokument archief. Uitsluitend gepubliceerd op het internet. 2005. Wijnbouw in Twente. PDFformaat. (Klik op PDFformaat). Dokument archief. Tuinieren met Guurtje Kieft. Nieuwsbrief 1999. Guurtje Kieft is een biologische tuinierster in hart en nieren. Is hovenier en voorlichter, woont in Alkmaar. PDFformaat. (Klik op PDFformaat). Alwin Seifert. Over het maken van compost. Bespreking van  het boek: Tuinieren zonder gif. Over het verleden van Alwin Seifert in Nazi - Duitsland. PDFformaat (Klik op PDFformaat).
Back